Ma már a várandósság során, vagy annak tervezéséhez szinte mindenki igyekszik valamilyen vitaminkészítményt szedni. Ezt a szakemberek is javasolják, de nem mindegy, melyik mellett tesszük le a voksunkat. Kevesen tudják, de bizonyos anyagok egymás hatását erősítve, egymás felszívódását is képesek javítani, így érdemes őket együtt szedni, komplex készítmény formájában.

A magnézium és a B6-vitamin

Ezt a kapcsolatot talán többen ismerik, hiszen többször is találkozhattunk már olyan reklámokkal, amiben ezt emelik ki. A magnézium hasznosulása lényegesen jobb B6-vitamin jelenlétében, ugyanakkor arra is érdemes figyelni, hogy a magnézium is szerves formában legyen jelen, ez ebben az esetben magnézium-citrátot jelent. A legtöbb anyag esetében ez a tézis igaz, azaz a készítményekben érdemes a -citrát és -glükonát kötési formákat keresni, ezekkel ugyanis az adott anyagok hasznosulása akár 80%-kal is javul!

A B6-vitamint se felejtsük azonban el. A B-vitaminok kifejezetten szeretik egymás társaságát, így ezeket érdemes együtt szedni. És igen, a folsav is ide tartozik, lévén B9-vitamin néven is ismerjük! Ugyanakkor a B-vitaminok étvágynövelők is, és a B6, illetve a B9 kivételével a harmadik trimeszterben már nem kell a fokozott bevitel belőlük.

A C, a D és a cink

Kevesebben tudják, de a C-vitamin és a D-vitamin, valamint a cink is olyan anyagok, melyek egymás felszívódását jelentősen képesek támogatni. A cink jelentősége pedig eltúlozhatatlan – bár sokszor elsikkad – mivel a szervezetben antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatással is rendelkezik, vagyis a megfelelő ellátottság mellett a hüvelyi fertőzések kialakulásának esély is jelentősen csökkenthető (a felszállóvá váló hüvelyi fertőzések felelnek a vetélések mintegy 70%-ért).

Vas és C-vitamin

A vas felszívódását szinte minden rontja, a kávé és a tea is. Azonban C-vitaminnal együtt a felszívódása jelentősen javítható!

A cink, a C-vitamin és a szelén

A szépség alapkellékei ezek az anyagok, és szintén erősítik egymás hasznosulását. Persze a szépség mellett azért lényegesen nagyobb szerepük is van, így a várandósság során a tápanyagpótlásból ezeket az anyagokat sem szabad kihagyni.