A babák és az édesanyák életének is az egyik legfontosabb pillanat az, amikor először kezd szopizni a kicsi. Azonban mind a mai napig sok kismama ódzkodik a szoptatástól, mivel az a mell alakját befolyásolhatja, illetve egy idő után kellemetlen lehet. Azonban a szoptatás olyan részlete az anya-gyermek kapcsolatnak, amit semmi pénzért nem szabad kihagyni, ha egy mód van rá, akkor a szoptatás mellett kell letenni a voksunkat.

Tényleg olyan fontos?

Igazából még annál is fontosabb! Nem csak azért., mert a szoptatás közben az anya és a baba kapcsolata jelentősen képes elmélyülni, hanem azért is, mert semmi sem képes olyan mértékben fejleszteni a baba szervezetét, mint az anyatej!

A kolosztrum, vagyis az előtej gondoskodik az immunrendszer fejlődéséről, az anyatej pedig minden olyan tápanyagról, melyre a babának csak szüksége lehet.

Mi van, ha nincs?

Míg egyesek nem szeretnének szoptatni, másoknak egyszerűen nem megy. A tej termelése ugyanis egy energiaigényes folyamat, mely ugyanúgy igényli a tápanyag támogatást, mint maga a terhesség. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a születés után is az édesanya fedezi a kicsi tápanyagszükségletének 100%-át – akárcsak az anyaméhben – és ez bizony nem egyszerű.

Szerencsére a megfelelő várandósvitaminok képesek a szoptatási időszak tápanyagigényét is támogatni – ez egyébként azonos a harmadik trimeszter igényrendszerével, de eltér mind az első, mind a második trimeszter tápanyagigényétől. Ehhez olyan készítményre van szükség, mely nem csak képes figyelembe venni az eltérő trimeszterek eltérő igényeit, hanem szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot (-citrát; -glükonát), mivel így a hasznosulás akár 80%-kal is jobb lehet!

De mi lesz a mellemmel?

Nos, a szoptatás kétségkívül megviseli a melleket. Sokan panaszkodnak arra, hogy “elszoptatták” a mellüket, és ez sajnos igen gyakran előfordul. Azonban a dolog kezelhető, visszafordítható. Ehhez a megfelelő tápanyag ellátottság mindenképpen kell, hiszen ez adja a bőr rugalmasságát is. Ezen felül a torna tehet sokat a szép mellért.