Az utóbbi évtizedekben a férfiak tendenciális spermiumszámcsökkenése egyre és egyre nagyobb gondokat okoz. A tudósok ennek hátterében a különböző vegyi anyagokat, illetve azok szervezetben való felhalmozódását sejtették, azonban a friss kutatások egy másik irányt mutatnak, mely a mikroműanyagok felé mutat. 

Mikroműanyag? 

2023 júniusában Pekingben folytattak le egy kutatást. Itt 6 emberi herét és 30 spermamintát vizsgáltak a kutatók, ezek mindegyikében találtak mikroműanyagokat. Persze itt nem áll meg a történet, hiszen több kutatás is foglalkozott a témával és mind ugyan erre az eredményre jutott. Az pedig tény, hogy mikroműanyagokkal találkozni fogunk, hiszen sok műanyag csak fizikailag aprózódik, biológiailag nem bomlik le. 

Problémák 

A műanyag – ahogyan a neve is mutatja – nem természetes, vagyis semmi keresnivalója a szervezetben. Persze ott van, így pedig gyulladásos folyamatokat is elindít, illetve hatást gyakorol a szervezet egészének működésére is – ez többek közt a spermiumtermelést is érinti! 

A mikroműanyagok ellen 

Megkerülni nem lehet ezeket az anyagokat, de a hatásaik legalább részben kompenzálhatóak. A szervezet ugyanis képes felvenni a harcot a mikroműanyagok ellen is, legalábbis egy bizonyos mértékben. Ehhez pedig nagyon nagy segítséget kaphat a megfelelő tápanyagellátottság révén, amivel még a spermiumszám is emelhető. 

A megfelelő tápanyagellátottság elérése ma már nem olyan egyszerű, hiszen az élelmiszereink tápanyagtartalma jelentősen lecsökkent. Ennek megfelelően még rendszeres mozgás és egészséges étkezés mellett is rászorulhatunk a pótlásra. Ennek remek eszköze lehet egy kifejezetten férfiak számára összeállított vitaminkészítmény, ám mindenképpen figyeljünk arra, hogy komplex terméket válasszunk, amiben a lehető legtöbb anyag szerves, biológiailag aktív formában van jelen. Ezzel ugyanis elérhető, hogy az anyagok hasznosulása, vagyis a szervezetbe való felszívódása akár 80%-kal javuljon!