Érkezik a nyár, végre süt a nap, előkerülnek a rövidnadrágok, a trikók, és persze mostantól figyelni kell a fényvédelemre – még az erősebbik nemnek is, akiknél ez messze nem jellemző. Azonban a fényvédők esetében mindenképpen olvassuk el az összetételt, mivel a legtöbb ilyen készítmény a férfiak termékenységére, sőt, hosszabb távon akár a kinézetére is rossz hatással lehet. 

Gond a fényvédőkkel 

Igen, ebben az esetben is a felhasznált anyagok okozzák a fejtörést. Az oxibenzon, az oktinoxát vagy a homosalat ugyanis ösztrogénazonos anyagok, vagyis a szervezet női nemi hormonnak ismeri fel azokat – ebből pedig sajnos gondok is adódhatnak. 

Ösztrogén azonos anyagok? 

A szervezetben – még a férfiakéban is – nagyon fontos szerepet tölt be az ösztrogén. A természetben azonban vannak olyan anyagok, melyeket a szervezet ösztrogénnek ismer fel, így pedig azok képesek belenyúlni ennek a hormonnak az egyensúlyába. Ilyen ösztrogénazonos anyagok a fitoösztrogének is, melyek például a malátában, vagyis a sörben is jelen vannak, de a fent említett vegyi anyagok esetében is ez a helyzet. A probléma az, hogy ezek az anyagok képesek a szervezetben ösztrogéndominanciát generálni, mely a férfiaknál mellnövekedést, hasi hízást, libidócsökkenést, valamint például impotenciát okozhat. 

A szervezet és a védelme 

A test normál működése mellett képes az ösztrogénazonos anyagok hatásának kompenzálására – legalábbis egy bizonyos pontig. A normál működése azt jelenti, hogy minden folyamat, minden funkció megfelelően zajlik le, mindenhez van elegendő energia és tápanyag. A működéshez szükséges anyagokat pedig az étkezés révén juttatjuk a szervezetbe. Nem véletlenül beszélünk annyira sokat az egészséges életmódról és a rendszeres mozgás fontosságáról. Mára azonban kizárólag étkezéssel fedezni a szükséges tápanyagok mennyiségét nem egyszerű, hiszen a tömegtermelés, valamint a környezeti ártalmak az élelmiszerek beltartalmára is erősen rányomták bélyegüket. 

A megfelelő tápanyagellátottság fenntartásához ma már szükség lehet jó táplálékkiegészítőre, mely akkor igazán hatékony, ha a benne található anyagok szerves, biológiailag aktív kötési formában vannak jelen. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákkal az anyag hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. Fontos ezen kívül a komplexitás, valamint az, hogy a készítmény célzott legyen – jelen esetben a férfiaknak készüljön, hiszen a két nem tápanyagigényei nem azonosak.