Mit ehet és mit nem, akkor most a koffeinnel mi a helyzet? Tiltólistás? És a sushi vagy a kagyló? A helyzet nem ennyire fekete vagy fehér, egyes élelmiszerek fogyasztása valóban nem javasolt, míg mások esetében a mértékletesség a fontos.
Együnk! De mit?
Nos, ez alapból nem könnyű kérdés a mai világban, de kismamaként egy sor tiltással is találkozunk, így a tápanyagbevitel kérdésköre is előkerül. Hiszen a megfelelő tápanyagok bevitele kulcskérdés a terhesség kialakulása és megtartása szempontjából, és ez ma már pusztán étkezéssel sokszor nem oldható meg!
Segítségünkre van a megoldásban a várandósvitamin, de hatékonysága csak akkor lesz igazán jó, ha megfelelően tagolt (képes az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényeinek kielégítésére), illetve szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza a lehető legtöbb anyagot (ezek praktikusan a -citrátok és a -glükonátok, melyek hasznosulása akár 80%-kal is jobb)!
Hogy egyszerű legyen eligazodni, íme a lista, mint kerüljön a kismama:
- Koffein
- Tengeri hal és herkentyű
- Alkohol
- Nyers hús (a füstölt termékek is – ezek hőkezelés után fogyaszthatóak)
- Nyers tojás és pasztörizálatlan tej – ezeket tartalmazó ételek is
- Hidegkonyhai készítmények
- Mosatlan gyümölcs és zöldség
- Azonnal fogyasztásra kész, előre elkészített ételek
Alkohol – a tiltás jogos, azonban igen ritkán egy deci vörösbor még elférhet (tényleg ritkán, azaz heti – kétheti egyszeri alkalommal).
Kávé – a sokak által istenített koffein sem teljesen tilos, de a napi mennyiség ne lépje át a 200 mg-ot (ez max. két csésze kávé). Figyeljünk, hogy az étcsoki vagy a kóla is tartalmaz koffeint! Az energiaital pedig nagyon sokat tartalmaz, így ez ilyenkor tiltólistás!
Tengeri hal, herkentyűk – előbbiek higanytartalmuk miatt kerülendőek, utóbbiak frissessége kérdéses idehaza. Tengerparton nyaralva is kerüljük, hiszen sajnos így is nagy az ételmérgezés kockázata.
Sushi, tatár beefsteak, tiramisu és társai – ,inden nyers összetevő kerülendő, vagyis a nyers hal, marha, tojás, de még a pasztörizálatlan tej is – ezekből sokkal nagyobb arányban alakulhat ki veszélyes fertőzés!
Nyers húskészítmények – miért külön kategória? Mert ide sorolhatóak a virslik, füstölt kolbászok és társaik, melyeket szintén csak megfelelő hőkezelés után szabad fogyasztani!
Hidegtálak – újra a nyers összetevők a kritikus pont, a majonézes saláták és hasonló finomságok most kerülendőek.
Fagyasztott zöldség, gyümölcs – mielőtt még bárki a szívéhez kapna, fagyasztva fogyasztani nem szabad – azaz ne fagyott gyümölccsel hűtsük le az italunkat, vagy ne fagyott borsót majszolva hűsöljünk az árnyékban. Hőkezelés után fogyaszthatóak!
Friss és nyers a zöldségek és gyümölcsök: Ezek esetében a feladat csak az alapos mosás, utána vígan csemegézhetünk belőlük!
Készételek – egyébként sem szerencsés a benzinkúti csomagolt szendvics vagy társai, de a kismama mindenképpen kerülje ezeket – főleg, ha olyan készételről van szó, mely főtt rizst is tartalmaz.
Trimeszter Termékenységi Klinika
Babát szeretnél? Jelentkezz be a Trimeszter Termékenységi Klinikára!
Örömmel jelentjük be, hogy klinikánk hamarosan megnyit november elején, termékenységi konzultációra már foglalhatóak időpontok!