Mit ehet és mit nem, akkor most a koffeinnel mi a helyzet? Tiltólistás? És a sushi vagy a kagyló? A helyzet nem ennyire fekete vagy fehér, egyes élelmiszerek fogyasztása valóban nem javasolt, míg mások esetében a mértékletesség a fontos.

Együnk! De mit?

Nos, ez alapból nem könnyű kérdés a mai világban, de kismamaként egy sor tiltással is találkozunk, így a tápanyagbevitel kérdésköre is előkerül. Hiszen a megfelelő tápanyagok bevitele kulcskérdés a terhesség kialakulása és megtartása szempontjából, és ez ma már pusztán étkezéssel sokszor nem oldható meg! 

Segítségünkre van a megoldásban a terhes vitamin, de hatékonysága csak akkor lesz igazán jó, ha megfelelően tagolt (képes az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényeinek kielégítésére), illetve szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza a lehető legtöbb anyagot (ezek praktikusan a -citrátok és a -glükonátok, melyek hasznosulása akár 80%-kal is jobb)! 

Hogy egyszerű legyen eligazodni, íme a lista, mint kerüljön a kismama: 

  • Koffein 
  • Tengeri hal és herkentyű 
  • Alkohol 
  • Nyers hús (a füstölt termékek is – ezek hőkezelés után fogyaszthatóak) 
  • Nyers tojás és pasztörizálatlan tej – ezeket tartalmazó ételek is 
  • Hidegkonyhai készítmények 
  • Mosatlan gyümölcs és zöldség 
  • Azonnal fogyasztásra kész, előre elkészített ételek 

Alkohol – a tiltás jogos, azonban igen ritkán egy deci vörösbor még elférhet (tényleg ritkán, azaz heti – kétheti egyszeri alkalommal). 

Kávé  a sokak által istenített koffein sem teljesen tilos, de a napi mennyiség ne lépje át a 200 mg-ot (ez max. két csésze kávé). Figyeljünk, hogy az étcsoki vagy a kóla is tartalmaz koffeint! Az energiaital pedig nagyon sokat tartalmaz, így ez ilyenkor tiltólistás!  

Tengeri hal, herkentyűk – előbbiek higanytartalmuk miatt kerülendőek, utóbbiak frissessége kérdéses idehaza. Tengerparton nyaralva is kerüljük, hiszen sajnos így is nagy az ételmérgezés kockázata. 

Sushi, tatár beefsteak, tiramisu és társai –, minden nyers összetevő kerülendő, vagyis a nyers hal, marha, tojás, de még a pasztörizálatlan tej is – ezekből sokkal nagyobb arányban alakulhat ki veszélyes fertőzés!  

Nyers húskészítmények – miért külön kategória? Mert ide sorolhatóak a virslik, füstölt kolbászok és társaik, melyeket szintén csak megfelelő hőkezelés után szabad fogyasztani! 

Hidegtálak – újra a nyers összetevők a kritikus pont, a majonézes saláták és hasonló finomságok most kerülendőek. 

Fagyasztott zöldség, gyümölcs – mielőtt még bárki a szívéhez kapna, fagyasztva fogyasztani nem szabad – azaz ne fagyott gyümölccsel hűtsük le az italunkat, vagy ne fagyott borsót majszolva hűsöljünk az árnyékban. Hőkezelés után fogyaszthatóak! 

Friss és nyers a zöldségek és gyümölcsök ezek esetében a feladat csak az alapos mosás, utána vígan csemegézhetünk belőlük! 

Készételek – egyébként sem szerencsés a benzinkúti csomagolt szendvics vagy társai, de a kismama mindenképpen kerülje ezeket – főleg, ha olyan készételről van szó, mely főtt rizst is tartalmaz.